Etiketter

, ,

Arena Göteborg har öppnat höstsäsongen starkt. Det ena intressanta namnet efter det andra gästar oss och det är svårt att få plats i Guldsalen på Avenyn 1.

 

Genomsur efter skyfallet som verkar ligga och lurpassa på mig varthän jag än beger mig, kom jag in i den gemytliga Arenavärmen och en härlig frukost. Idrottsvännen Leif hade vikt en plats nära talarstolen och efter att ha avnjutit en decimetertjock smörgås, ägg och kaffe samt fil med müsli var kroppen uppväckt och uppvärmd.

Erik Selin är en man jag ofta har hört talas om , men inte träffat.

Mina förkunskaper var väl att han sponsrar löparna i Utby, att han äger ett fastighetsimperium värderat till miljardbelopp och att en finanskunnig vän till mig tyckt att den höga belåningsgraden på hans fastighetsinnehav hade lite drag av chanstagning.En på förhand mycket intressant man alltså.

Efter en timmes utfrågning, varsamt behandlad av Loket, tror jag att både jag och det morgoneleganta sällskapet i den fullbesatta salen fått vårt lystmäte mättat.

Jag gör inga försök till personbeskrivningar av våra gäster, men kan tillstå att jag var imponerad av den intressanta personlighetsmix hans enkla privata intressen och de oerhörda värden han dagligen hanterar hade genererat.

Erik berättade storyn om siitt imperiumbygge som inleddes då han tömde spagrisen och köpte läkemedelsaktier vid 13-årsåldern. Valet styrdes av att pappan var läkare och mamman professor i atomfysik.

Aktiespekulationerna fortsatte och har aldrig upphört- nästa steg var innehavet av en fruktaffär efter avslutat gymnasium. Det gick så där, men gav ovärderliga erfarenheter.

Första husköpet skedde i Ängelholm, där hans logik var kristallklar.Om ett hus har renoverats för 19 miljoner och säljs för 20 är det en bra affär.

Erik förlorade mycket pengar vid krisen i slutet av 80-talet, men i stort sett har det bara rullat på.En notis i E24 från 2008 spådde svårigheter för Erik under den svåra krisen, men den blev inte sannspådd.

För några år sen bildades Balder och man äger i nuläget ett stort antal fastigheter-allra mest i Stockholm.

Eriks Selins framgångssaga är allmänt känd och jag vill inte dröja mig kvar i den. Den har långt ifrån nått sin kulmen än.

Jag fastnade för några uttalanden jag tycker säger mycket om Erik och nyckeln till hans framgångar.

 

  • Han jobbar med kompisar.Viktigt att trivas på jobbet för att göra ett bra jobb.
  • Han har inte läst mer än 15-20 böcker i sitt liv. Däremot slukar han årsredovisningar.
  • Trots sitt superakademiska påbrå har han inte lockats av vidare studier. Som det lät hade han specialstuderat det han är bra på-att hantera pengar. Livslånga studier som han hade tagit till sig väl.
  • När han räknade inför en affär hade han alltid ett ”worse case scenario” i kalkylen.”Hur kan det här gå fel” var viktigare än ”-Hur mycket kan jag tjäna på det här?
  • Erik är ointresserad av idrott, men motionerar och har sprungit Varvet på mycket goda 1.23.
  • Sitt ointresse till trots sponsar han diverse idrottare,bl.a Utby och dess löparstjärna Lotta Fougberg.

Det ryktas om lite större satsningar, men det är inte bekräftat.

  • Hans huvudintresse förutom affärer-är familjen-han har fru, två barn och bor i Billdal.
  • Det bästa han vet är att komma till kontoret där han trivs utomordentligt. Sonen som är sju år drömmer om att få jobba vid samma skrivbord som sin pappa. Han har fin utskikt, kontoret ligger mittemot Valand.
  • Erik använder ingen elektronisk dagbok-behärskar den helt enkelt inte.Han antecknar i en vanlig dag bok, manuellt med penna. Han skriver inte alltid läsligt och kan vara något oförberedd på möten. Nån större oro visade han inte-det brukar visa sig vad mötet handlar om.

 

Jag, och  medlemmarna i Arena Göteborg, önskar denna sympatiske man fortsatta framgångar och vi kommer att få följa honom medialt i många år även om han privathåller en diskret profil.

 

Arena Göteborgs värdar skötte sig som vanligt med den äran och Loket håller stilen.

Leif dementerade ryktet om en comeback i Bingolotto-han ska vara med på ett jubileumsprogram med många andra.

Till slut kan Owe vara nöjd med återväxten. Den unga man med nyss avslutat gymnasium som lyhört lyssnade in föredragshållare och andradeltagare visade en ödmjukhet, men ändå entreprenörsmässig attityd som vi kan ta lärdom av. En coming maverick entrepreneur!