secondColumn

Det är ett privilegium att vara medlem i Arena Göteborg. Jag har lärt ”känna” många prominenta  gäster som i Lokets lättsamma förhörsstol öppet och beredvilligt delat med sig av minnen och erfarenheter. Om någon skulle fråga mig vad som är bäst med kvällarna, så är det trots konkurrens av god mat och trevligt sällskap det vi enligt Owes mer moderna språkbruk benämner, talkshowen. Som en följd av den vokabulären åker Leif ”Loket” Olsson på titeln talkshowhost. I den rollen har han ställt upp i inte mindre än 49 gånger. Lagom till jubileumsshowen byttes han dock ut. Som alla här vet var det ingen petning som låg bakom verket- bara en  rockad för att att samtidigt med 50- jubiléet passa på att hedra folkkäre Loket med att själv bli intervjuad. Att invänta Ingvar Oldsbergs återkomst från Tour D`Australia var ett vist drag, för vem skulle kunna intervjua Loket bättre än hans gamle kollega från radiosporten? Inför en helt fullsatt Guldsal och under kristallkronorna på Avenyns pärla levererade två av våra mest minnesgoda gamla sportjournalister och multimediaunderhållare en oförglömlig afton.

IMG_4854[1]

Som mycket senkommen gäst fick jag det oförtjänta privilegiet att hamna just vid underhållarnas bord, och ni må tro att de tillsammans med Harald Treutiger hade mycket av gemensam karaktär att avhandla innan föreställningen började. Tack Owe för platsen- du fick stå och gå brandvakt i lokalen ett tag för att jag skulle få äta.

IMG_4855[1]

Hur det började

Som den enfödde sonen till två avgudade föräldrar fick Leif en harmonisk barndom, med en veckopeng dubbelt så hög som kamraternas. Den unge Leif var mycket duktig i skolan. Hans intresse höll till nån gång i mellanstadie då det falnade i takt med att sportintresset ökade. Han prövade många sporter, men fotbollen låg närmast , och är ju också lättast att hitta plan och tid för. Med tiden kom handbollen att ta över alltmer. Leifs talang stöttades tyvärr inte av hans kroppslängd och han säger sig ha insett att hans tänkbara högstanivå så att säga begränsades av hans 1.70 ö.h.

Leif hade en gymnastiklärare som liksom alla andra gymnastiklärare hade  strategin att leja ut domarskapet i korgboll till elever för att kunna snika åt sig en lugn stund.

Leif var en sådan förtroendevald rättsskipare och trivdes så väl med det att han så småningom kom att gå vidare i rollen i handboll. Enligt Leif var chansen att få hålla på med sin älskade handboll på toppnivå att axla domarrollen.

I den rollen gick Leif mycket långt och fick äran att döma olympiska matcher såväl i München -72 som i Montreal -76. Oförglömliga minnen och vi fick oss flera goda anekdoter från de här metropolerna till livs.

Leif går vidare

Leifs karriär är väl känd och jag tror inte att nån nu levande svensk INTE har hört talas om när han sa nej till Gert Eklunds förslag att få betalt via 50 öres provision per såld bingolott. Det är möjligt att inte alla känner vägen via GP, lokalradion och sen binglolotto, men den är för ofta beskriven för att jag ska upprepa den här.

Höjdaren på kvällen var i mitt tycke när Loket och några journalister till skapade en interimstyrelse för IFK Göteborg på en flygplats på väg till UEFA-cupmatch i Spanien. Ordinarie styrelse hade med ett undantag avgått plötsligt.

Att Ingvar Oldsberg gav Loket sitt öknamn efter en känd fotbollspelare från Elfsborgs guldlag på 60-talet vet vi Arenamedlemmar om sen den omvända intervjun för ett år sen.

Vill man sammanfatta Leifs yrkesliv, från GP, via Sveriges Radio och Binglotto till den fria entreprenör han är idag räcker det att man kan stava till succé.

För den som vill plugga in mer ”Lokomania” rekommenderar jag länken neda,

http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=loket%20olsson&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsv.wikipedia.org%2Fwiki%2FLeif_%2522Loket%2522_Olsson&ei=WcQLUeSQK8z14QSh-oGYCg&usg=AFQjCNHOOBxSDq1nAblD0p3B9m_tGFEU6A

Vid frågan om var han har investerat alla pengar han har tjänat, trots det uteblivna 50-öreskontrakte, blir svaret att Leif äger 25 travhästar, alltid ihop med andra för att ha kul.

Eftertanke

Leif har haft ett intressant liv. Han har en total scennärvaro och ett enastående minne.

På sitt 71:a år tycker han att alltfler av de gamla vännerna fallit bort och han omnämnde  Totta Näslund, en gemensam vän f.ö.

Bortfallet av vänner och en kroniskt återkommande yrsel kanske skymde solen för vår käre Loket, men den extremt solbrände  Ingvar gjöt mod i honom med de avslutande orden -”Vi håller väl på några år till, Leif.

Det är något jag och alla andra medlemmar i Arena Göteborg helhjärtat instämmer i och den dynamiska duon saluterades av dånande applåder efter vår hittills mest långvariga session i en välfylld Guldsal.

Arenafunderingar

Arena Göteborg hade nyss ett medlemsmöte där vi diskuterade framtiden.

Att det är en trivsam församling som har trevligt på sina möten råder inga tvivel om, men arbetsbördorna måste spridas ut lite mer.

Min personliga åsikt här är att vi kan programlägga det föreningen redan utför ”Verka för informella informationsvägar och nätverkande i syfte att gagna näringgsliv, innovation och utveckling inom Göteborg och VG -regionen, i syfte att framhäva denna i ett nationellt och internationellt perspektiv”.

Nåt högre syfte tror jag gagnar möjligheten till fler sponsorer och partners.

Varför inte Arenas Stora Pris?

För mest innovativa /nydanande insats för regionen/Göteborg?

Sir Richard Branson har sitt äldre råd av grånade statsmän, ”The Elders”,som han sponsrar.Se länk.

http://theelders.org/

1000PX~1

http://sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Branson

Vi kanske inte har nån Kofi Annan eller Nelson Mandela, men vi har ju Göran Johansson och Johan Trouvé å andra sidan. Det duger väl så bra här i väster. De är kända att måna om vår västligaste region.

Det är dags att lyfta fram allt det positiva vi har här, och inte bara fokusera negativt.

År 2021 ska Göteborg vara, om inte Sveriges huvudstad, så i alla fall Nordens. Det får duga.

IMG_4847[1]

Till slut skulle jag önska- om ni har orkat så här långt- att ni går in och sätter ett ”Like” i nedanlänken och bidrar i opinionsbildandet kring bättre älvförbindelser.

http://www.facebook.com/KnytSammanFarjenasMedKlippanViaEnDirektfarja?ref=stream

färjan 4