Etiketter

, ,

…men lyckas inte helt.

I  dagens GP talar Eva Olofsson (V) och partikamraten Jan Alexandersson om hälsoklyftor. Man anser att ett system som prioriterar individens val och och valfrihet sorterar bort dem som inte har förutsättningar att göra rätt val. Dessa två faktorer korssluter folkhälsoarbetet.

imageimage

Partikamraten Dinamarca hävdar , med viss rätt, senare i ett nyhetsprogram att vår historieundervisning ensidigt tar upp männens historia. Fridolin hänger på och man vill ge en rättvisare bild av kvinnliga insatser. Felbalansen kan korrigeras med vinkar till förlagen om att helt enkelt skriva om historien för att böcker ska få användas i historien. Politisk ingenjörskonst kallas sånt, historien är full av den typen av åtgärder.

Nu tror ni att jag ska ondgöra mig över mina regionskamrater , att Eva ska lära mig hälsovård och Dinamarca historia.

I en attityd av förståelse försöker jag förstå de här politikernas bevekelsegrunder.

image

I den värld jag har tillträde till har livstilsvalet avgörande betydelse för hälsan. Jag saknar den dimensionen i Evas och Jans artikel. Ett val har man även om Det fria vårdvalet skulle försvinna.  Det vet alla vi som kämpar mot våra destruktiva sidor och som försöker bejaka de kvalitetshöjande. Vi vet för att vi gör det, till och från. Jag ville nog haft en djupare dialog här. Vad styr mina åsikter? Vad styr Evas? Jag antar att  vi väljer de ämnesarenor vi är bekanta med.

Vad gäller Fridolin förstår jag fullständigt hur han tänker. Opportunism är så tydlig

image

Dinamarca framstår ofta som upprörd. Det ger henne en tydlighet politiskt. Hon talar ofta om oförrätter som drabbar kvinnor. Historien är onekligen skriven av män, för män också i hög grad. Det skiktar historieskrivandet och är en realitet. Likväl som Dinamarca huvudsakligen applåderas av sina egna anhängare, var det naturligtvis för historikerna. De visste att det de skrev bara skulle läsas av män. Det är vår historia, stolt eller inte. Jag tycker att man ska fotnotera och perspektivsätta.

Men det går inte att ge de förtryckta eller glömda retroaktiv rättvisa med bokbål.

Feodor_burn_books_of_nobility