Etiketter

, , , ,

inventio01

 

Jag har haft många fina erbjudanden idag.

Dels finns det trevliga alternativet att få åka upp till Skatås och få vara med och leda våra duktiga löpare.

Dels hade jag chansen att få sista platsen i en bil som åkte upp mot Lidköping och Villa BK.s hemmamatch i bandy. Det lovar att bli festligt där, och projektet som är årligt går under ”Bandy och brännvin”.

Men det tar en hel helg och jag var tvungen att passa att hänga på. En annan gång. Även om det är härligt att vara ”on the road”.

Willie Nelson – On the Road Again

I stället blev det märkligt nog en udda utflykt. Först en dryg timmes barockmusik, Bach alltså, i vackra Domkyrkan. Det vore pretentiöst i överkant och dessutom en ren lögn att påstå att jag förstår mig på barockens storhet.

image

MEN, den har något att lära, och jag är nyfiken.

När man beskrev hur man vände på turerna, gick omväxlande från hög till låg ton, från lågt till hög, och ett intrikat mönster där cello, flöjt och fuga interagerade i ett otal kombinationer.Ibland var det kontrapunktiskt, dvs ett antal närmast självständiga melodier som vävdes samman, möttes och skiljdes, hela tiden sammanstrålande så gick tankarna till fredagskvällens(på KOM Bar) bästa låt med Sam Vesterberg och hans eminenta bluesband, där låten ”Give me a dime” helt klart var av kontrapunktisk karaktär.

http://www.youtube.com/watch?v=AMBdDZRgQFE

Jag fick aldrig spela in den, men vet ju aldrig vilka låtar som blir bra på förhand och när halva låten har gått och pekar mot en lysande final, är det lite sent att hoppa in. Ni får en annan fantastisk låt med Sam Vesterbergs Nynningen här nedan.

Tältprojektet – Aldrig mera krig – Live

Efter en fika med goda semlor på Evas Paley föreslog jag försiktigt Annelie att vi skulle lägga kulturstämpel på dagen och se en utställning på Konstmuséet. Jag är ingen trogen gäst där precis, men titeln ”Skräckromantikens landskap från Marcus Larsson till goth” lät väldigt lockande. Efter äktenskaplig diskussion vann kulturen.

image

Jag blev precis så  imponerad som barbarer alltid har blivit när de mött förfining.

Inom parantes kan nämnas att bokhandeln på muséet har ett bokbestånd man inte matchar på Akademinbokhandeln.

image

Lite förundrad blev jag över att nästan alla Marcus Larssons tavlor handlade om ett brinnande skepp i näheten av en fyr. Jag var vidare fascinerad över att ljuskällan och belysta areor inte hörde samman, men antog att konstnärens frihet innefattar att skapa ljusdramatik. Den här från en norsk  fjord, älskade jag.

image

Tavlorna målades på mitten av 1800-talet och utställningen ville knyta samman den med modern gothromantik, något som illustrerades med skivomslag till diverse hårdrockbands plattor.

image

Jag övertygades inte av de här kopplingarna, det kändes krystat, men njöt lika mycket av de gamla som de nyare tavlorna.

Jag har inte en aning om hur det här ska hjälpa mig i diverse projekt.

Man kan ju inte veta sånt i förväg, men om man anser att allt hänger ihop och hyser nån sorts tro att livet när det fungerar optimalt är  som en kontradiktisk utopi, där till synes självständiga tankar och system förenas, skiljs och sammanstrålar mot en högre avsikt, så får man chansa lite. Porten ligger där man minst anar.

Då får man lägga kursen mot ställen man inte besökt tidigare ibland.

fort-vimieux-joseph-mallord-william-turner

Nu har jag en del att göra, får slita mig ur det här.

På måndag ska Vetenskapsfestivalen ha vårt program för i år. Vi har en frukostträff torsdag om 12 dagar, och det finns mycket att fundera på inför det också.

För mig är det fantastiskt att få deltaga i såna sammanhang även om jag mest drar ihop folk från de mest skiftande håll. Det är min lilla talang. Eller gränsdragningsproblem om man så vill.

Livet innehåller många utmaningar- de här är bland de större.

image

Funderar lite på om man skulle kunna lägga in bluesgitarristen Richard Tehler och den kvinnliga flöjtisten från Domkyrkan mellan talarna vid vårt symposium….Ovanligt i nåt som handlar om hjärnan kanske… men….

Äh, ni får säkert höra mer om det.