Etiketter

, , , , , ,

image

Av en mycket märklig slump har jag tänkt reblogga den här gamla artikeln idag, och så ser vi att GP hunnit före.

Det ryms några felaktigheter i GP.s artikel. Brain Athletics ger pengar till Stiftelsen Peter Erikssons Minnesfond där dess mycket duktiga styrelse bedömt att Georgs forskning ska ha pengarna i år. Den gången har inte GP fått med.

Vidare har man glömt att även Premiärloppet, Lindholmenstafetten och Lidköpings Stadslopp bidragit, inte bara Göteborgs Jubileumslopp.

Men, vi får glädjas åt att det har uppmärksammats.

Om ni vill veta hur det började får ni fortsätta nedåt.

EN MYCKET VIKTIG DAG I MITT LIV
I dag när vi har viktigt och grundande möte där vi har lånat BRF Västergatan 16-18:s lokaler, framstår den här regntunga dagen 2012  som livsförändrande, och kapitlet om Georg Kuhns förtrollande föreläsning, som det viktigaste jag har råkat skriva om. Vem kunde tro det då?
Utan den inget Göteborgs Jubileumslopp(med det upplägget) och inget Brain Athletics.Tack Georg.

Det här var en lång dag,ni behöver inte läsa allt, överst ligger delen om Georg.

Det är inget kanonkort på Georg, har aldrig lyckats vid föreläsningar.

Georg Kuhn är professor, och en av initiativtagarna till samarbetet mellan hjärnforskning och löpning. Han höll en bejublad föreläsning infår fullsatta läktare på Vetenskapsfestivalen för ett par år sen- det verkar inte gå att hitta något skrivet om det, men det sammafattar väl Brain Athletics grundtankar. Och tanken på Brain Athletics föddes ur den här föreläsningen. Här har vi klippt lite ur Kjells blogg.

”Bio Roy 19.15-20.00, ”Living smart to get smarter”

Här kom dagens absoluta höjdpunkt. I Bio Roy´s bekväma fåtöljer fick vi oss till livs Sahlgrenskabaserade tyske professorn Georg Kuhns argument för hur vi skulle hålla våra hjärnor i trim. Egentligen var det bara att följa mera välkända devisen ”en sund själ i en sund kropp”(mens sana in corpore sano), parat med de tre nyckelorden variety, novelty, challenge-eller mindre rutiner, mer variation och nya utmaningar.

—Georg Kuhn-verkar träna själv
Use it or lose it gäller fortsatt vad gäller hjärnan och han ansåg att vi måste tänka på oss som livslångt lärande.

Han ansåg vidare att den svenska mönstringens noggranna testande av unga män ger enastående möjligheter till forskning.

Ett mycket stort underlag gav för handen att en god fysik vid mönstringen sammanhängde med mindre tidiga demenstecken och avsevärt färrre depressionsdrabbade 40 år senare. För den niondel som hade sämst värden vid mönstring var det i stora drag upp till tio gånger högre risk för insjuknande jämfört med den bästa niondelen.Delade man in i tre grupper, så hade den sämsta gruppen i runda svängar tre gånger högre risk att drabbas av demens/depression.

Vidare hade mätningar på äldre människor som börjat att träna fysiskt på äldre dagar givit för handen att man jämfört med en referensgrupp hade tydligt förbättrade kognitiva värden. Tag nu inte det som en intäkt att vänta till ålderns höst med att börja träna.

Sammanfattningsvis:

Träna minst tre gånger i veckan-trettio minuter där det kardiovaskulära systemet tvingas jobba ordentligt.

Ät rätt- gärna antioxidanter.

Sov- under sömn repareras hjärnan.

Stressa inte ihjäl er-stresshormonet cortisol kan minska hippocampus till halva sin storlek. Det är här det nyproduceras stamceller som är av yttersta vikt för hjärnans nyupptäckta plasticitet.

Och så då-igen

Variety

Challenge

Novelty.

George Kuhn var en stjärna som föreläsare, och jag hade gärna sett att någon framsynt chef på mitt jobb bjöd in honom att föreläsa inför hela Social Resursförvaltning.

Bio Roy 20.30-21.30 ”Tonårshjärnans Mysterier

Per Hamid Gatan- förtjänstfullt sposrad av Astra Zeneca, jobbar i ett projekt där ungdomar och deras omgivning ska förstå varför tonåringars hjänor fungerar som de gör .

—Per Hamid Gatan-hade velat att Erik fått höra det här
Man håller på att skapa en serie korta informationsfilmer om det här angelägna och dåligt utforskade ämnet, och vi fick oss två av dem till livs. Syftet är att tillsammans med ungdomarna skapa strategier utifrån kunskap om vilka behov en växande hjärna har och varför man i de här åldrarna ofta har ett riskbenäget beteende.

Som en bil med stora fartresurser men dåliga bromsar.

Som tonårsfar är det här av stort intresse- men man gör också lite tillbakablickar på sitt eget liv.

Vikten av den här informationen står inte Kuhns efter och föreläsande Hamid får samma glänsande femma i betyg.

kjellbrellsworld

Robotbygge i Nordstan

Att en regnig dag som ska ägnas åt inomhusaktiviteter sammanfaller med att man har tagit biljettkontrollanterna ur tjänst är en märklig slump. Det gör att Vetenskapsfestivalens många besökare kan ta sig torrlagda från den ena arenan till den andra , halvsponsade av Västtrafik. Nå, idag ser det ut som cykelväder.

En kort resumé av en intressant gårdagsodyssé.

Psykologen 12-13-Kreativitet och Hjärnan

Pissvåt efter en löpning de 400 meter som skiljer mitt hem från Psykologen, fick jag en ytterst obekväm plats på golvet, i jämnhöjd med föreläsaren och i en vinkel som var,hmm, icke optimal. Salen var helt knökad av förväntansfulla åhörare, och doktoranden Lisa Olsson gick igenom bl.a samband mellan kreativitet och psykisk ohälsa, men också grundläggande hjärnstrukturer. Skulle jag dela ut betyg, blev det en svag trea, hon var lite nervös och hennes stora kunskap om kreativitet kunde inte helt överskugga svagheterna i framställningen av hjärnan. Modigt ändå att…

View original post 982 fler ord