Etiketter

, , , ,

robban

SOVER ILLA

Jag sover förbannat illa.

Ibland ligger jag kvar i sängen-ibland går jag upp.

I natt gick jag alltså upp

Jag har beställt en bok av en Henry Jenkins, läst Kai Martins senaste blogginlägg där ett handlade om Villas derbymatch mot Vänersborg. Kai var generös mot Villa som organisation och beskrev på ett sånt sätt att jag snodde över hela rasket till mitt officiella organ,KjellBrellsWorld.

HETA LIDKÖPING

Lidköping är på allas läppar numera. Till och med vänner Peter G är så imponerad att han vill träffa mig, Patrik Andersson(Lidköpingsbon som leder Business Region Göteborg) och Magnus Söderström(också han Lidköpingsbo i förskingringen) för ett möte där det ska pratas om Lidköping.

Peter har nyss sett några avsnitt av Västgötanytt och är imponerad.

Peter älskar vidare Kalle Sändare och kan recitera Karl-Albert Jonssons jul utantill,så förstår ni läget med honom.

Världen är liten. Såväl Patrik som Magnus var klasskamrater med min bror Kalle.

Man kan vara säker på en sak. Om vi sammanstrålar kommer de att beskriva den turbulenta tiden då min lillebror mer eller mindre relegerades och skolans elever demonstrerade till förmån för Kalle. Expressen var på plats men så liten är inte världen att Kai Martin var ditskickad. GT och Expressen var inte samägda på den tiden.

LISCH

Lidköping har för övrigt skapat en ny vodka som heter Lisch.

lisch

Jag har delade känslor för detta men tror på idén. Lidköping ligger vid Lidan, en å som sakta rinner ut i Vänern och vid sitt utlopp delar Lidköping i Gamla  och Nya Staden.

Barockt nog kallas Lidan aldrig  Lidan eller ens ån. Älven(eller Älva som det uttalas) är det enda som gäller.

Kanske alla lidköpingsbor kallar stan för Lischköping numera. I så falla har det dialektala förstärkts genom åren. Rädslan för dialekternas utdöende verkar helt obefogad här.

Det gäller inte Lidköping, förlåt, Lischköping.

Det gäller att vårda sitt varumärke.

HENRY JENKINS

Och Henry Jenkins då.

Han ska få ett helt eget avsnitt vad det lider, men han är skaparen av uttrycket konvergenskultur. Ett direkt motbjudande ord, men vi får strunta i det och gå på innehåll.

Vi knycker direkt från Wikipedia.

Konvergenskultur

Konvergenskultur, populariserat genom Henry Jenkins verk Convergence Culture: Where Old and New Media Collide, betecknar en digital kultur där yngre och äldre medier både möts och smälter ihop till den grad att de konvergerar både till innehåll och form. Konvergenskulturen beskrivs som en deltagarkultur där användarna utgör både producenter och konsumenter och därmed bildar en lösare definition av vem som egentligen är upphovsmakare. Inom konvergenskulturen pratar man ofta om prosumenter.

Begreppet konvergens, menar Jenkins, är ett ord som lyckas beskriva tekniska, industriella, kulturella, och sociala förändringar, som beror på vem som talar och vad de tror att de talar om. I en värld av mediekonvergens, blir varje berättelse viktig, varje varumärke sålt och varje konsument uppvaktad på flera olika medieplattformar. Det handlar om ett kulturellt skifte där konsumenten uppmuntras att söka ny information och foga samman innehåll från olika medier. [1]

Konvergens sker hos enskilda konsumenter och genom deras sociala samspel med andra. Var och en av oss konstruerar sin egen personliga mytologi från bitar ur medieflödet som vi använder oss av i vardagen. Eftersom det finns mer information om ett visst ämne än någon kan lagra i huvudet, finns det en extra morot för oss att prata sinsemellan om medierna som vi konsumerar.[2][3]

The key is to produce something that both pulls people together and gives them something to do. - Henry JenkinsHär är hans hemsida för säkerhets skull.

Henry Jenkins hemsida

Och visst har karln rätt- jag konstruerar min mytologi efter mediaflöde.Ni också.

Och Lidköping.